Registrirane gume u vozilu

Registrirane gume u vozilu

Oni koji žele opremiti svoj automobil gumama koji nisu navedeni u vozackoj dozvoli ne moraju uvek da registruju gume odvojeno.

Informacije u dokumentima vozila

Vozačka dozvola - od oktobra 2005. koja se ispravno spominje kao deo I potvrde o registraciji vozila - sadrži naznaku guma odobrenih za određeno vozilo. Detaljne informacije o veličinama pneumatika mogu se naći u članovima 15.1, 15.2 i 15.3. - Informacije ukazuju na svaku osu. Promene u gumama su takođe navedene u članu 22. Postoji više veličina za izbor u starijim licencama za automobil. I dalje možete koristiti te papire. Međutim, specifikacija veličine pneumatika u novim sertifikatima za registraciju vozila ne znači da je dozvoljena samo određena guma.

Pronađite više dozvoljenih guma

Ostale dozvoljene veličine mogu se naći u EEC ili EC sertifikatu, takođe poznatom kao CoC papir (Certificate of Conformity. Od 2005. godine proizvođači automobila moraju predati ovaj unos prilikom prodaje novog automobila. Uključuje različite tehničke informacije vozila, uključujući članove 32 i 50 sa podacima o svim odobrenim veličinama pneumatika. Ako nemate ili izgubite svoj CoC papir, možete ga tražiti od proizvođača automobila za naknadu. Mnogi proizvođači su takođe postavili odgovarajuću bazu podataka za pretragu. Ako se guma ne spominje u sertifikatu za registraciju vozila, ali se može naći u CoC papirima, može se montirati bez razmišljanja dvaput. Kao dokaz za policiju, a posebno Udruženje za tehničku inspekciju, uvijek bi trebalo da bude primjerak dokumenta CoC. Veličina gume se takođe može spomenuti u I. delu potvrde o registraciji vozila i nakon toga je nepotrebno nositi CoC papir. Dodatak, međutim, nije obavezan.

Individualni izveštaj ili individualno odobrenje

Ako se gume ne spominju u sertifikatu o registraciji vozila ili u dokumentima CoC, stručnjak mora pripremiti mišljenje o putnoj vrednosti gume. Ovakav "izuzetan podatak o činjenicama" kako je utvrđen u prvom dijelu člana 22 Sertifikata o registraciji vozila, uvijek je izračunat. Stručnjak proverava prikladnost gume - od proizvođača gume zahteva da isporuči sertifikat. Ako je u redu, stručnjak će izdati izveštaj koji se obično naziva opšta operativna licenca. Promena će se zatim uneti u Deo I, član 22 Sertifikata o registraciji vozila kao ABE obrazac i stoga postaje službeno.

Vožnja sa neovlašćenim gumama

Vožnja sa neovlašćenim gumama naravno nije dozvoljena i može biti vrlo skupa. Ako samo jedan deo automobila nije zvanično odobren - čak i ako je to samo guma - odobrenje za celo vozilo odmah se otkazuje. Ne možete voziti bez operativne dozvole - policija može to da obezbedi. U takvim okolnostima možete takođe izgubiti osiguranje.

Pretplatite se na naš nevsletter

Odgovor na: {{replyComment.author}}
Sva polja su obavezna
Komentar je uspešno podnet

Na gore