Pitanje o boji: Aluminijum ili čelik?

 Pitanje o boji: Aluminijum ili čelik?

Svaka guma za automobil mora se montirati na felnu točkova. Postoje dve uobičajene opcije: aluminijum / lagani metal ili čelične felne. Postoji li zaista razlika?

Težina

Bez okolišanja.Težina se obično smatra plus bodom kada govorimo o aluminijumskim točkovima. Izjave "legure su lakše od čeličnih felni i time poboljšavaju performanse vožnje", međutim, danas su beznačajne. Naravno, glavna komponenta aluminijuma je lagani metal, i stoga nije tezak kao čelik koji se sastoji uglavnom od gvožđa. Međutim, debljina zidova modernih čeličnih felni postala je tako niska zbog napretka u tehnologiji da je razlika u težini jedva vidljiva. Konkretno, kada je uredna legure u kombinaciji sa velikom ili širokom gumom, problem težine je nevažeći. Naravno, postoje izuzeci: Vrlo, vrlo skupi aluminijumski točkovi sa magnezijumskim delom (magnezijevim felnama) i ugljeničnim felnama od ugljenih vlakana su izuzetno lagani, ali jednostavno preskupi za privatnu upotrebu. Uglavnom se koriste u motorsportu.

Dalji kriterijumi odlučivanja:

  • stabilnost

Čelični kaiš od valjanog čelika je standardna oprema, posebno za male automobile. Čelični točkovi često dolaze u dva dela i sastoje se od samog naplatka i točkova ili ključa za točkove. Delovi su zavareni zajedno, tako da toplota i stres ne mogu uzrokovati štetu na šavovima. Aluminijumski točkovi često se izlivaju u komad, a zatim se farbaju. Ako se felna sastoji od dva dela (obodni prsten i podnožje), oni su zavijeni zajedno. Dodaju se i drugi metali na felnu, na primer, gvožđe, kako bi se povećala stabilnost onima koji smatraju da je aluminijum premekan. Aluminijumska vozila je ispravno nazvati aluminijumskim legurama.

  • snažno

Svakome ko se često vozi na neravnim putevima dobro je savetovati upotrebu čeličnih felni. Ovaj materijal je puno jači od lakog metala. Sol na putu oštećuje naplatke samo vizuelno, struktura čelika ostaje nepromenjena. Ako je felna oštro udarena preko ivičnjaka, obično ga se relativno lako popravlja. Iako čelični kaiševi hrđaju, to utiče samo na površinu naplatka i ne utiče na karakteristike vožnje. Rđa se lako može ukloniti. Aluminijumski točkovi su, međutim, mnogo ranjiviji na soli, blato i šljunak na putu. Jedna stvar, trenutak kada se materijal malo zaglavi, površinske ogrebotine pojavljuju se vrlo brzo na bistrom sloju. Ako bilo koja tečnost uđe u ove ofarbane ogrebotine, felna korodira i postaje nestabilna. Duboka rupa može okončati život takvog oštećenog aluminijumskog naplatka. Popravljanje aluminijumskih točkova je malo komplikovano, ponekad nemoguće. Alternativa za fanove aluminijumskih felni: Posebni, robusniji zimski aluminijumski točkovi dostupni su uz dodatnu naknadu. Međutim, ovi modeli ne mogu se (još) takmičiti sa stabilnošću čeličnih točkova u ovom trenutku.

  • cena

Čelični točkovi su jeftiniji od aluminijumskih. Ako ne želite napustiti aluminijumske točkove i nemate previše novca istovremeno, razmislite o korišćenim felnama. Pri kupovini korišćenih aluminijumskih točkova, pazite da ne kupite oštećene. Takođe ćete morati znati da li postoje površinski tragovi ogrebotina. Očekuje se da će se takvi znakovi upotrebe pojaviti na korišćenim aluminijumskim felnama; to je sasvim uobičajeno. Njihova odsutnost ukazuje na ulepšavanje, a možda i prikrivanje nedostataka.

Bilo je novo ili polovno, aluminijum i čelik: vredi uporediti cene

  • izgled

Što se tiče izgleda, aluminijumski točkovi uvek izgledaju bolje. Lakirani, polirani visokim sjajem ili čak brušeni, ponekad sa hromiranim delovima, aluminijumski točkovi su nedvosmisleno puno lepši. Različite opcije boja (srebrna, crna, višebojna, boja automobila) čine da srce vlasnika automobila kuca brže. Aluminijumski točkovi mogu nadograditi čak i nezanimljiva porodična vozila i osigurati prilagođene automobile sa dodatnim ljepotama za oko. Ne tako lepi čelične felne mogu u najboljem slučaju biti ukrašeni raznim plastičnim konstrukcijama.

  • zaključak

Izbor između aluminijumskih i čeličnih felni je lični izbor. Oba modela imaju svoje prednosti i nedostatke; svaki vozač mora odabrati s obzirom na vlastite prioritete. Jeftin i robustan ili lep i malo skuplji? Ako želite kombinovati oba, na leto možete koristiti lepe aluminijumske naplatke i prebaciti se na otpornije čelične naplatke zimi.

Pretplatite se na naš nevsletter

Odgovor na: {{replyComment.author}}
Sva polja su obavezna
Komentar je uspešno podnet

Na gore