Koliko dugo koristite samo jednu gumu? A kako znate njene godine?

 Koliko dugo koristite samo jednu gumu? A kako znate njene godine?

Koliko dugo koristite samo jednu gumu?

Metalna rđa, postaje tvrda i blatna, ljudi dobijaju bore i sivu kosu - proces starenja ovih stvari privlači oko. Ali kako prepoznate doba gume? Koliko godina guma može da se koristi?

Označavanje DOT-a

Sve informacije potrebne za određivanje starosne dobi mogu se naći na samoj gumi. Takozvana DOT oznaka (Odeljenje za transport - etiketa Ministarstva za transport je uspostavljena širom svijeta) može se naći na periferiji svake auto gume od 2000. godine. DOT broj se sastoji od četiri cifre i uokviren je tankom linijom. Prve dve cifre ukazuju na nedelju proizvodnje; treća i četvrta cifra označavaju godinu proizvodnje.

Primeri

Ako je DOT broj 1911, guma se proizvodi u 19. nedelji 2011. godine, odnosno negde između 16. i 22. maja 2011. Ako DOT broj 0905, ova guma potiče od 2005. godine, od kraja februara ili početka marta. Ovo bi bilo više od jedanaest godina. Gume proizvedene prije 2000. godine označene su sa tri slova i posebnim simbolom. Prve dve cifre ovde predstavljaju nedelju proizvodnje, isto kao četvorocifreni broj, a treća cifra označava poslednji broj proizvodnih godina. Ne-simbolno skraćeni broj se može naći na gumama proizvedenim u osamdesetim godinama. Ipak, niko ne bi koristio ove pneumatike, čak iako su još uvek bili neiskorišteni. To je zbog toga što se gume za godinama ne razlikuju poput šunke ili vina, na primer. Umesto toga, šljaka postaje mrvica, stezaljka nije toliko jaka.

Znaci starenja

Osim datuma na njima, gume imaju različite načine starenja kao rezultat njihove upotrebe ili čak ih i ne koriste uopšte. Naravno, dvogodišnje gume koje su se okretale stotine hiljada milja daju utisak mnogo starijih od petogodisnjih godina guma na kojima penzioner vozi automobil nedeljno na kafu. Vremenski uslovi, sunčeva svetlost i ozon, kao i mehanički napon ostavljaju trag na gumama. Neadekvatni pokrivači takođe doprinose procesu starenja, ali sa različitim intenzitetom.

Pravni propisi

Svako ko odluči da kupi korišćenu gumu treba da razume koliko je guma presla. A ovo znanje takođe pomaže u odlučivanju kada zamijeniti gume na vašem automobilu. Postoji zakonski zahtev o tome koliko su stare gume dozvoljene za vožnju samo za kampere, prikolice i vagone sa ograničenjem brzine od 100 km / h. ADAC ili Nemački trgovac gumama i trgovačko udruženje (BRV) preporučuje menjanje automobila najmanje deset godina nakon upotrebe, ali poželjno nakon šest godina. Ali limit se obično postiže mnogo ranije, čak i sa prosečnom količinom vožnje. Opet, postoji nekoliko zakonskih propisa, kao što je minimalni profil dubine od 1,6 milimetara - što je premalo za ADAC i druge organizacije. Stoga, vidimo da nije dovoljno poznavati sve zakonske uslove. Kada procenjujete gume, trebaće vam malo zdravog smisla.

Pa šta da imam na umu?

Pogled na DOT etiketu neće štetiti. Dakle, pre svega, otkrivamo teoretski životni vek guma. Sada je i dalje potrebno provjeriti njeno opšte stanje. Da li je dubina profila pneumatika i dalje dovoljna? Letnje gume trebaju imati više od tri milimetra, a četiri milimetra su dovoljne za zimske gume. Pošto različite gume reaguju različito, najbolje je da ih merite nekoliko puta na različitim mestima. Da li postoje vidljivi rezovi ili rezovi? Šta je s malim pukotinama? Ako je guma postavljena na obod točkova: Ima li tragova rđe ili oštećenja? Skoro ne postoji mogućnost procjene uslova skladištenja guma. Na kraju, vlasnik / prodavac može pružiti neophodne informacije.

Pretplatite se na naš nevsletter

Odgovor na: {{replyComment.author}}
Sva polja su obavezna
Komentar je uspešno podnet

Na gore